Pomysły na niecodzienne przekąs
Przed nami ostatni tydzień karnawału i czas na ostatnie zabawy karnawałowe w tym roku. Urządzasz imprezę dla przyjaciół w domu? Zadbaj o dobry nastrój, zaskocz gości kostiumem, wystrojem wnętrza
i… intrygującymi ziemniaczanymi przekąskami, które zachwycą ich podniebienia.
Agnieszka Jasińska – kucharz, pedagog, fotograf i trener w gastronomii oraz ekspertka kulinarna kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” przekonuje, że te wyjątkowe potrawy na bazie kartofli na długo pozostaną w pamięci uczestników karnawałowego party.
Ziemniaczane kanapeczki z makrelą
Składniki:
• 4 średnie ziemniaki
• 2 łyżeczki suszonego tymianku
• 2 łyżki roztopionego masła
• 1/3 łyżeczki soli
Dodatki:
• 100 g makreli wędzonej
• 150 g serka kanapkowego
• 1 pęczek szczypiorku
Piekarnik nagrzej do 220 st. C. Ziemniaki wyszoruj. Osusz. Pokrój je w dwumilimetrowe talarki na mandolinie lub bardzo cienko nożem. Pokrojone ziemniaki posyp tymiankiem, solą i posmaruj oliwą. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż talarki ziemniaków tak, aby na siebie nie zachodziły. Włóż do piekarnika i piecz ok. 12 minut. Ziemniaki powinny się zrumienić. Po upieczeniu poczekaj parę minut, aby nabrały chrupkości. Posmaruj je serkiem kanapkowym i ułóż kawałki makreli bez ości. Posyp szczypiorkiem.
Smażone kąski ziemniaczano-pietruszkowe
Składniki:
• 1 duży ziemniak (około 300 g)
• 1 korzeń pietruszki (około 250 g)
• 1/2 średniej cebuli
• 30 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
• 2 jaja
• 100 ml oleju roślinnego
Do podania:
• 200 g kwaśnej śmietany 18% lub serka kanapkowego jako dip
Rozgrzej piekarnik do 140 st. C. Ziemniaki oraz pietruszkę umyj i obierz, a następnie zetrzyj na małych oczkach. Cebulę obierz z łupin i również zetrzyj na małych oczkach. Do dużej miski włóż starte warzywa, wymieszaj i od razu dodaj cebulę. Wymieszaj mąkę, sól, jajka i dobrze zmielony czarny pieprz. Napełnij szeroką patelnię dwucentymetrową warstwą oleju i postaw na średnim ogniu. Gdy będzie już gorący, nabierz łyżką masę i drugą łyżką zsuń ją na patelnię. Nałóż 4-5 porcji. Smaż przez 4-5 minut, aż kąski uzyskają złoty kolor, a następnie przewróć szpatułką. Smaż przez kolejne 4 minuty lub do momentu, aż będą pięknie złociste. Wyłóż blachę do pieczenia papierem kuchennym. Za pomocą szpatułki przenieś usmażone kąski na blachę. Trzymaj placki w piekarniku podczas przygotowywania kolejnych. Podawaj z kwaśną śmietaną.
Pączusie ziemniaczane z łyżki
Składniki:
• 500 g ziemniaków
• 500 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka cukru
• 40 g świeżych drożdży
• 250 ml mleka
• 4 średnie jajka
• 1/2 łyżeczki soli
Do smażenia:
• 2 l oleju rzepakowego
Do posypania/obtoczenia:
• 100 g cukru pudru
• 2 łyżeczki cynamonu mielonego
Do garnka wlej wodę i zagotuj. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w skórce. Ugotowane obierz ze skórki. Kiedy są lekko ciepłe, można je przecisnąć przez praskę albo dobrze rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków, a jeśli ostygną i są bardziej zwarte, można też zetrzeć je na tarce jarzynowej o najdrobniejszych oczkach.
Drożdże wymieszaj w kubku z cukrem, 3 łyżkami mąki i połową mleka. Odstaw na 10-15 minut, żeby zaczęły pracować. Do ziemniaków wbij jajka, dodaj sól i spieniony rozczyn, chwilę mieszaj, a następnie powoli dosypuj mąkę, wyrabiając ciasto. Ma być gładkie, wszystkie składniki muszą dobrze się połączyć, ale cały czas będzie dosyć lepkie i lejące. Miskę przykryj i zostaw ciasto do wyrastania na ok. 1,5 godziny. Powinno podwoić swoją objętość.
W garnku rozgrzej tłuszcz. Małą łyżeczkę maczaj w tłuszczu, nabieraj porcje ciasta i pomagając sobie drugą łyżeczką, zsuwaj je do rondla. Smaż pączuszki partiami, tak żeby dość swobodnie pływały w tłuszczu. Przeważnie same się w nim obracają, równomiernie rumieniąc, czasami tylko któremuś trzeba pomóc. Usmażone pączki wyławiaj łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po chwili przełóż je do miski i posyp dość obficie cukrem pudrem wymieszanym z niedużą ilością mielonego cynamonu, lekko obtaczając w mieszance.
Sałatka szuba z burakiem
Składniki:
• 500 g filetów śledziowych
• 1 duża cebula
• 500 g ziemniaków (4 średnie)
• 250 g marchewki (2 sztuki)
• 500 g buraków (4 sztuki)
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki pieprzu
• 250 g majonezu
• koperek lub natka
Buraki umyj i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez 1 godzinę. Odwiń je z folii i obierz ze skórki. Ziemniaki i marchewki umyj, nie obieraj. Włóż do garnka, zalej wodą, posól i gotuj do miękkości, ok. 45 minut. Odcedź, ostudź, obierz ze skórek. Zetrzyj ziemniaki na tarce z dużymi oczkami lub drobno posiekaj.
Śledzie pokrój w kostkę i wyłóż na dno talerza/salaterki (do ułożenia sałatki warstwowo świetnie nadaje się ring
z tortownicy o średnicy 20 cm, w którego środek wkładam szklankę – wówczas uzyskasz efekt, jak na zdjęciu przygotowanej przeze mnie sałatki). Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę, wyłóż na śledzie. Posól i przypraw pieprzem. Na cebuli rozsmaruj odrobinę majonezu. Ziemniaki – starte na tarce o grubych oczkach lub drobno pokrojone rozłóż na majonezie. Dopraw je solą i pieprzem. Znów zrób cienką warstwę majonezu i rozłóż drobno posiekaną w kosteczkę marchew. Posyp solą i pieprzem. Na górę ułóż buraka i posyp posiekanym koperkiem. Wstaw do lodówki.
Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej www.ziemniakiczykartofle.com.pl oraz na profilach:
ki ostatkowe