Ziemniaki to jedno z pierwszych warzyw, jakie wprowadza się do jadłospisu niemowlęcia na etapie rozszerzania diety. Można je przygotować wtedy w formie delikatnego purée, zupy-krem czy kopytek.
A jak przekonać starsze dzieci do jedzenia kartofli? Agnieszka Jasińska – kucharz, pedagog, fotograf
i trener w gastronomii oraz ekspertka kulinarna kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” proponuje niecodzienne, wyjątkowo smaczne i atrakcyjne potrawy, które najmłodsi z łatwością przygotują wspólnie z rodzicami. Pyszna rodzinna zabawa – gwarantowana!
Paluszki ziemniaczane
Składniki:
• 250 g ziemniaków
• 200 g masła
• 290 g mąki
• 1 jajko
• 1/2 łyżeczki soli
• 50 g maku (sezam lub inne zioła suszone)
Ziemniaki obierz, ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Gdy będą zimne, zetrzyj na tarce o mniejszych oczkach lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Do mąki dodaj ziemniaki, lekko wymieszaj je dłonią, następnie dodaj miękkie masło oraz sól. Ciasto wyrób ręką, do połączenia składników. Jeśli to konieczne, możesz dodać odrobinę więcej mąki. Z ciasta uformuj wałeczki w kształcie paluchów. Połóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paluchy posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp makiem lub ziołami. Piecz w 180 st. C ok. 25-30 minut (do zarumienienia). Żeby nie straciły chrupkości, nie należy ich przykrywać ściereczką, trzymać w zamkniętym pojemniku lub w foli.
Kulki/nuggetsy ziemniaczane
Składniki:
• 300 g ziemniaków
• 1/4 pęczka szczypiorku
• 1/2 ząbka czosnku
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki pieprzu
• 1 jajko
• 100 g sera żółtego
• 100 g mąki pszennej + do obtoczenia
• 50 g bułki tartej do obtoczenia
• 300 ml oleju rzepakowego do smażenia
• 100 g keczupu
Obierz i ugotuj ziemniaki w posolonej wodzie do miękkości. Gdy przestygną, przeciśnij przez praskę i przełóż do miski. Posiekaj drobno szczypiorek. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków dodaj szczypiorek, czosnek. Wbij jajko oraz dopraw pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszaj. Ser pokrój w ok. 1 cm kostkę. Z gotowej masy nabieraj ok. 1 łyżkę i formuj w dłoniach małe placuszki. Na środek każdego połóż kostkę sera i zwiń całość w kulkę z serowym środkiem (masa powinna dokładnie zakrywać ser). Ułóż kulki na desce oprószonej mąką. Powtarzaj ten krok, aż zużyjesz całą ziemniaczaną masę.
W trzech głębokich talerzach przygotuj mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko. Każdą ziemniaczaną kuleczkę obtocz po kolei w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej sporo oleju (powinien sięgać do połowy ziemniaczanych nuggetsów). Smaż po kilka kawałków naraz z jednej, a potem z drugiej strony aż będą złociste, następnie odsącz na papierowym ręczniku. Gotowe nuggetsy możesz podgrzać przez 5 minut
w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C – ser się wtedy idealnie roztopi, a panierka będzie chrupiąca. Podawaj z ketchupem.
Zgniecione ziemniaki z twarożkiem
Składniki:
• 400 g ziemniaków (małych)
• 100 ml oleju rzepakowego
• 60 g masła
• sól
• 250 g twarogu
• 200 g śmietany 18%
• 1/2 pęczka szczypiorku
Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Zagotuj wodę i posól ją 2 łyżeczkami soli. Gotuj w mundurkach przez ok. 25-30 minut (w zależności od wielkości), aż lekko zmiękną. Nie mogą być za twarde, bo ich nie rozgnieciesz przed upieczeniem. Po ugotowaniu odcedź i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Stare ziemniaki z grubą skórą radzę obrać po lekkim ostudzeniu. Piekarnik nagrzej do 190 st. C. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż w odstępach ugotowane ziemniaki i spłaszcz do połowy lub 1/3 wysokości (nie na placek) za pomocą dna od szklanki. Zgniecione ziemniaki polej olejem roślinnym. Całość posyp solą i pieprzem. Tak przygotowane ziemniaki wstaw do piekarnika i piecz w 190 st. C przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie gniecione ziemniaki zarumienią się. Gniecione ziemniaki wyjmij z piekarnika. Połącz śmietanę i twarożek ze szczyptą soli. Wymieszaj. Podawaj z ziemniakami i posiekanym szczypiorkiem.
Ziemniaki pieczone w folii
Składniki:
• 1 puszka pomidorów (300 g)
• 1 łyżka oleju
• 1/2 ząbka czosnku
• 150 g mielonego mięsa (np. chudej wołowiny)
• 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
• 1/3 łyżeczki oregano
• 5 łyżek tartego sera żółtego
Nagrzej piekarnik do 220 st. C. Ziemniaki wyszoruj (nie obieraj), zawiń w kawałki folii aluminiowej. Piecz przez 1 godzinę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno posiekany czosnek i chili w proszku. Podsmaż kilkanaście sekund. Dodaj rozdrobnione mięso, paprykę słodką, sól i pieprz, oregano. Smaż na większym ogniu, mieszając przez ok. 1-2 minuty, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Dodaj pomidory, olej i na większym ogniu smaż 20 minut. Upieczone ziemniaki wyjmij z piekarnika. Odwiń ziemniaki z folii i rozetnij na pół (ale nie do końca). W nacięcie włóż sos (bolognese). Wierzch posyp tartym serem.
Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej www.ziemniakiczykartofle.com.pl oraz na profilach:
https://www.facebook.com/ziemniakiczykartofle