Według wielu ekspertów, współczesny model jedzenia zakładający trzy posiłki dziennie i przekąski nie ma
podstaw naukowych, ani wynikających z historii naszych przodków – wręcz przeciwnie, przez większość
istnienia ludzkości mieliśmy spożywać jeden lub dwa posiłki dziennie. Czasowa głodówka, zwana również
postem przerywanym (ang. Intermittent fasting), jest wzorem jedzenia mającym na celu zbliżyć nasze
nawyki żywieniowe do tych reprezentowanych przez przodków.
Czasowa głodówka ma pozwolić nam na odżywianie wedle prawdziwych potrzeb naszych ciał, bez
konsumowania zbędnych posiłków, czy niepotrzebnych przekąsek. Chociaż jedną z jej korzyści jest utrata
masy ciała, głodówka nie jest dietą, a wzorem, schematem jedzenia, w którym posiłki spożywamy tylko
w wyznaczony „oknie”. Eksperci twierdzą, że zastosowanie postu przerywanego prowadzi do zwiększenia
zasobów energii, lepszego samopoczucia, wzmocnienia odporności. Mamy wiele rodzajów intermittent
fasting (IF), a najpopularniejszy jest post przerywany 16/8, który polega na poszczeniu przez 16 godzin
(np. od 20:00 do 12:00), a następnie spożywaniu posiłków w ciągu 8 godzin (np. 12:00-20:00).
Dlaczego warto zastosować czasową głodówkę?
Przede wszystkim dlatego, że pomaga nam zadbać o to, co najważniejsze, jeśli chodzi o nasze uzdrawianie
i nasze życie – czyli hormony w naszym ciele – hormon wzrostu i insulinę. Hormon wzrostu odpowiedzialny
jest za procesy naprawcze odnawia, napędza proces uzdrawiana ciała. Insulina buduje, dostarcza „paliwo”
do naszych komórek – wyjaśnia Mariusz Budrowski, autor programu „Odmładzanie na Surowo”, organizator
Festiwalu Witariada.
Według statystyk, nawet 25% Polaków znajduje się w grupie ryzyka insulinooporności – stanu, w którym
zwiększona jest oporność tkanek na działanie insuliny, co prowadzi do podwyższenia jej stężenia we krwi
i, co często za tym idzie, magazynowania przez organizm kolejnych, zbędnych zapasów tłuszczu. Według
Mariusza Budrowskiego, uzdrowienie insulinooporności poprzez czasowy post jest drogą do uzdrowienia też
innych dolegliwości: chronicznego zmęczenia, kłopotów ze snem, czy problemów układu krążenia.
Warto zaznaczyć, że mimo nazwy czasowa głodówka nie jest równoznaczna z ciągłym głodem. Wręcz
przeciwnie, ma być odpowiedzią na zbyt szybki tryb życia, w którym jemy bez zastanowienia, nie nasycamy
się spożywanymi posiłkami. Idealnym modelem jedzenia jest jedzenie wg wzoru 4:20, w którym jemy 1 lub 2
posiłki dziennie w 4-godzinnym oknie żywieniowym, a przez kolejne 20 godzin pościmy – stawia tezę Mariusz
Budrowski. Taki schemat ma pozwolić ciału na naturalną regenerację, adekwatne wykorzystanie energii
czerpanej ze spożytego jedzenia oraz aktywne prowadzenie procesów uzdrawiania.
Temat czasowej głodówki oraz wiele innych zagadnień z zakresu zdrowia, odżywiania, profilaktyki,
czy rozwoju osobistego zostanie pogłębiony podczas tegorocznego Festiwalu Wiatriada, największego na
świecie wydarzenia witariańskiego, który odbędzie się od 12-14 lipca w Kawęczynie. Będzie tam można
spotkać specjalistów, lekarzy i praktyków, którzy na własnej skórze doświadczyli cudów związanych
ze stosowaniem przerywanego postu. Obok Mariusza Budrowskiego wśród prelegentów znajdą się również
m.in. Beata Pawlikowska, dr Tadeusz Oleszczuk, Dawid Piątkowski, Mariusz Budrowski, Joanna Kaszuba,
czy Ewa Foley.
Piąta edycja Festiwalu Wiatarida odbędzie się w tym roku w dniach 12-14 lipca w Dworku pod Wiechą w Kawęczynie
przy ul. Gościnnej 20, 05-555 Tarczyn. Będzie to wydarzenie, obfitujące w wykłady, pokazy, zajęcia interaktywne, sportowe, warsztaty,
koncerty, strefę zakupową, witariańską strefę gastronomiczną, wspólne ogniska i strefę dla dzieci. Tematy, jakie poruszymy to:
zdrowie, profilaktyka, żywienie, alternatywne metody uzdrawiania, posty okresowe i czasowe, leczenie dietą, Nowa Germańska
Medycyna, rozwój duchowy i osobisty, ekologia, permakultura, epigenetyka, bliskość z naturą, słowiaństwo. Kup bilet:
https://www.witariada.com/events