Skip to content
Menu
  • Lifestyle
  • Dom
  • Rodzina
  • Związki
  • Ekonomia
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Kultura
  • Rozrywka
  • Kulinaria
  • Kontakt

Zboża na słodko, czyli zdrowe desery dla dzieci – na jesienno-zimową porę

Opublikowano 12 grudnia, 202419 lutego, 2025

Produkty zbożowe to istotny element jadłospisu zdrowego dziecka. Powinny one zajmować 1/4
jego talerza w każdym posiłku. Przetwory ze zbóż należy uwzględnić podczas śniadania, obiadu
i kolacji. Zboża można podać również na podwieczorek – w formie pożywnego i odżywczego
deseru. W ramach kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”
proponujemy proste przepisy na smaczny i zdrowy poczęstunek dla najmłodszych.

OWSIANY MALINOWY PIECZONY NALEŚNIK
Autorka: @gotujmimatko
Składniki:
 170 g płatków owsianych górskich
 2 jajka L
 250 g malin (125 g do ciasta, 125 g na wierzch; mogą być mrożone)
 300 ml mleka krowiego 3,2% (można zamienić na napój owsiany)
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 25 g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Płatki owsiane zblenduj na mąkę w malakserze. Maliny dokładnie przepłucz. Do miski dodaj
rozdrobnione płatki owsiane, jajka, połowę malin, mleko, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.
Dokładnie wszystko zblenduj do uzyskania jednorodnej konsystencji. Blaszkę (30x20cm) wyłóż
papierem do pieczenia i przelej na nią ciasto. Na wierzchu rozłóż pozostałą część malin. Piecz w
temperaturze 200°C przez 20 minut (z włączonym termoobiegiem). Przepis jest odpowiedni dla dzieci
6. m.ż.+.
KAKAOWE MUFFINY Z ORZECHAMI
Autorzy: Sylwia i Piotr, @wspolniejemy.blw (www.wspolniejemyblw.pl)
Składniki (na 12 sztuk):
 300 g mąki żytniej
 1 łyżka kakao
 1 łyżeczka sody
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 szt. jajka
 200 g jogurtu naturalnego
 130 g oleju

 2 łyżki miodu
 40 g orzechów (nerkowce 20 g, orzechy włoskie 20 g)
Przygotowanie:
Przygotujmy dwa naczynia. W pierwszej misce łączymy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Do
drugiej wbijamy jajka, dodajemy jogurt, olej, miód i całość łączymy. Orzechy drobno siekamy. Do
suchych składników dodajemy mokre i mieszamy dokładnie do połączenia ciasta. Dodajemy orzechy.
Gęstą masę przekładamy do foremek na muffiny (można użyć zarówno papierowych papilotek, jak i
silikonowych). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut, w trybie góra-dół.
Muffiny wychodzą delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Dla starszych dzieci i rodziców można polać roztopioną czekoladą. Jeśli przygotowujemy muffiny dla
niemowlaka, orzechy mielimy i pomijamy miód lub zastępujemy bananem bądź 4 zmiksowanymi
daktylami.
JESIENNE CIASTECZKA OWSIANE
Autorka: @mamagotuje_blw
Składniki (na 5 ciastek):
 90 g płatków owsianych
 pół banana
 60 g purée z dyni
 30 g masła orzechowego
 pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Banana rozgnieć widelcem. Dodaj do niego purée z dyni, masło orzechowe, cynamon i wszystko
dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj płatki, ponownie wymieszaj i odstaw na około 20 minut. Po tym
czasie uformuj ciasteczka. Układaj je na papierze do pieczenia i piecz w rozgrzanym na 180°C
piekarniku przez 15-18 minut.
ORKISZOWE PLACKI TWAROGOWE Z JABŁKIEM
Autorka: @mamagotuje_blw
Składniki (na ok. 9 placków):
 1 jajko
 180-200 g startego na tarce jabłka (bez skórki)
 100 g tłustego twarogu
 75 g mąki orkiszowej
 szczypta proszku do pieczenia
 pół łyżeczki cynamonu
 pół łyżeczki oleju
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połącz ze sobą i wymieszaj na gładką masę. Placki smaż na suchej patelni z dwóch
stron. Podawaj po wystudzeniu – z masłem orzechowym, jogurtem i owocami.

OWSIANE MUFFINKI Z TARTYM JABŁKIEM
Autorka: Natalia Grozalska, @zakazanb
Składniki (na 7 muffinek):
 100 g płatków owsianych górskich
 100 g mleka
 2 jajka
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 100 g jabłka
 1/4 łyżeczki cynamonu
 3 daktyle (należy je wcześniej zalać gorącą wodą i pozostawić w niej na min. 15 minut)
Przygotowanie:
Do malaksera (możesz też użyć blendera, wtedy składniki wsyp do miski) dodaj płatki owsiane, jajka,
mleko, proszek do pieczenia, cynamon i daktyle. Zblenduj. Masa nie powinna być gładka, lecz
grudkowata. Na koniec zetrzyj jabłko na tarce o dużych oczkach i dodaj je do masy (nie odciskaj soku,
dodaj razem z nim). Wszystko wymieszaj, a następnie przełóż masę do formy na muffinki i piecz w
180°C (termoobieg) przez 15 minut. Na wierzchu babeczek możesz ułożyć pokrojone w cienkie
plasterki jabłko. Muffinki przechowuj w lodówce. Są równie dobre na drugi dzień.

Organizatorem ogólnopolskiej kampanii promocyjno-edukacyjnej „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity,
potwierdzamy fakty” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

 

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.glutenowyzawrotglowy.pl oraz na profilach:
https://m.facebook.com/Glutenowy-zawr%C3%B3t-g%C5%82owy-obalamy-mity-potwierdzamy-fakty-
108553361621363/
https://www.instagram.com/glutenowyzawrotglowy/

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

©2025 | Powered by SuperbThemes