Produkty zbożowe to istotny element jadłospisu zdrowego dziecka. Powinny one zajmować 1/4
jego talerza w każdym posiłku. Przetwory ze zbóż należy uwzględnić podczas śniadania, obiadu
i kolacji. Zboża można podać również na podwieczorek – w formie pożywnego i odżywczego
deseru. W ramach kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”
proponujemy proste przepisy na smaczny i zdrowy poczęstunek dla najmłodszych.
OWSIANY MALINOWY PIECZONY NALEŚNIK
Autorka: @gotujmimatko
Składniki:
170 g płatków owsianych górskich
2 jajka L
250 g malin (125 g do ciasta, 125 g na wierzch; mogą być mrożone)
300 ml mleka krowiego 3,2% (można zamienić na napój owsiany)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Płatki owsiane zblenduj na mąkę w malakserze. Maliny dokładnie przepłucz. Do miski dodaj
rozdrobnione płatki owsiane, jajka, połowę malin, mleko, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.
Dokładnie wszystko zblenduj do uzyskania jednorodnej konsystencji. Blaszkę (30x20cm) wyłóż
papierem do pieczenia i przelej na nią ciasto. Na wierzchu rozłóż pozostałą część malin. Piecz w
temperaturze 200°C przez 20 minut (z włączonym termoobiegiem). Przepis jest odpowiedni dla dzieci
6. m.ż.+.
KAKAOWE MUFFINY Z ORZECHAMI
Autorzy: Sylwia i Piotr, @wspolniejemy.blw (www.wspolniejemyblw.pl)
Składniki (na 12 sztuk):
300 g mąki żytniej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szt. jajka
200 g jogurtu naturalnego
130 g oleju
2 łyżki miodu
40 g orzechów (nerkowce 20 g, orzechy włoskie 20 g)
Przygotowanie:
Przygotujmy dwa naczynia. W pierwszej misce łączymy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Do
drugiej wbijamy jajka, dodajemy jogurt, olej, miód i całość łączymy. Orzechy drobno siekamy. Do
suchych składników dodajemy mokre i mieszamy dokładnie do połączenia ciasta. Dodajemy orzechy.
Gęstą masę przekładamy do foremek na muffiny (można użyć zarówno papierowych papilotek, jak i
silikonowych). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut, w trybie góra-dół.
Muffiny wychodzą delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Dla starszych dzieci i rodziców można polać roztopioną czekoladą. Jeśli przygotowujemy muffiny dla
niemowlaka, orzechy mielimy i pomijamy miód lub zastępujemy bananem bądź 4 zmiksowanymi
daktylami.
JESIENNE CIASTECZKA OWSIANE
Autorka: @mamagotuje_blw
Składniki (na 5 ciastek):
90 g płatków owsianych
pół banana
60 g purée z dyni
30 g masła orzechowego
pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Banana rozgnieć widelcem. Dodaj do niego purée z dyni, masło orzechowe, cynamon i wszystko
dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj płatki, ponownie wymieszaj i odstaw na około 20 minut. Po tym
czasie uformuj ciasteczka. Układaj je na papierze do pieczenia i piecz w rozgrzanym na 180°C
piekarniku przez 15-18 minut.
ORKISZOWE PLACKI TWAROGOWE Z JABŁKIEM
Autorka: @mamagotuje_blw
Składniki (na ok. 9 placków):
1 jajko
180-200 g startego na tarce jabłka (bez skórki)
100 g tłustego twarogu
75 g mąki orkiszowej
szczypta proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki oleju
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połącz ze sobą i wymieszaj na gładką masę. Placki smaż na suchej patelni z dwóch
stron. Podawaj po wystudzeniu – z masłem orzechowym, jogurtem i owocami.
OWSIANE MUFFINKI Z TARTYM JABŁKIEM
Autorka: Natalia Grozalska, @zakazanb
Składniki (na 7 muffinek):
100 g płatków owsianych górskich
100 g mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g jabłka
1/4 łyżeczki cynamonu
3 daktyle (należy je wcześniej zalać gorącą wodą i pozostawić w niej na min. 15 minut)
Przygotowanie:
Do malaksera (możesz też użyć blendera, wtedy składniki wsyp do miski) dodaj płatki owsiane, jajka,
mleko, proszek do pieczenia, cynamon i daktyle. Zblenduj. Masa nie powinna być gładka, lecz
grudkowata. Na koniec zetrzyj jabłko na tarce o dużych oczkach i dodaj je do masy (nie odciskaj soku,
dodaj razem z nim). Wszystko wymieszaj, a następnie przełóż masę do formy na muffinki i piecz w
180°C (termoobieg) przez 15 minut. Na wierzchu babeczek możesz ułożyć pokrojone w cienkie
plasterki jabłko. Muffinki przechowuj w lodówce. Są równie dobre na drugi dzień.
Organizatorem ogólnopolskiej kampanii promocyjno-edukacyjnej „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity,
potwierdzamy fakty” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.glutenowyzawrotglowy.pl oraz na profilach:
https://m.facebook.com/Glutenowy-zawr%C3%B3t-g%C5%82owy-obalamy-mity-potwierdzamy-fakty-
108553361621363/
https://www.instagram.com/glutenowyzawrotglowy/